Zagyva Ökopark

TURIZMUSFEJLESZTÉS ZAGYVARÉKAS, ÚJSZÁSZ ÉS SZÁSZBEREK TELEPÜLÉSEKEN A „ZAGYVA ÖKOPARK” C. PROJEKT KERETEIN BELÜL

Kedvezményezett neve: Zagyvarékas Község Önkormányzata

Konzorciumi tagokÚjszász Városi Önkormányzat, Szászberek Községi Önkormányzat

Projekt címe: Zagyva Ökopark

Projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-15-JN1-2016-00019

Szerződött támogatás összege: 196.836.563 Ft, mely az alábbiak szerint oszlik meg a konzorciumi partnerek között:

Zagyvarékas Község Önkormányzata: 130.066.355 Ft,

Szászberek Községi Önkormányzat: 42.739.903 Ft,

Újszász Városi Önkormányzat: 24.030.305 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2019. szeptember 30.

Projekt tartalmának bemutatása:

A Zagyva Ökopark a természeti értékek turisztikai potenciálját hívatott hasznosítani. A projekt fő célja egy olyan térségi szintű, turisztikai fejlesztés kialakítása, amely a helyi, térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt képező, természeti örökség turisztikai hasznosítására irányul és mely által lehetőség nyílik a térség gazdaságának diverzifikációjára, a helyi gazdaság élénkítésére, továbbá hozzájárul a foglalkoztatottság növekedéséhez. Fontos célkitűzés, hogy a fejlesztés tartózkodási időt hosszabbító lehetőséget teremtsen, a turisták hosszabb időt tudjanak eltölteni a térségben.

A desztináció három érintett települést kíván egységes tematika alá vonni. A térségi együttműködés keretében kialakításra került a turisztikai vonzerők hálózatosodása és egy ökoturisztikai túraútvonal, mely teljes mértékben illeszkedik a környék nyújtotta természeti adottságokhoz, kihasználja a Zagyva folyó közelségét.

A kiinduló pont a Zagyvarékas központjában található Tájház, ahová filagóriát és kerékpártárolót szeretnénk létesíteni. A Tájházat követi az állatsimogató, melyhez szintén kerékpártárolók kerülnek telepítésre. Az állatsimogató mellé látogatóközpontot telepítünk, melyben modern, érintőképernyős interaktív táblát is kihelyezünk. A túraútvonal a Kisszögben folytatódik, ahol az érdeklődőket pihenőhely, táborhely, illetve sporttörténeti többfunkciós bemutatótér várja. A területen található a Zagyva folyó, ahova mobil híd létesítése tervezett. Kisszög közelében található Bogárzóban pihenőhely, információs tábla és madárles kerülnek kialakításra. A közeli gát a zagyvarékasi Zagyva híd lábához vezet, ahová Street Fitness pálya, valamint kerékpártárolók kerülnek telepítésre. A projekt következő állomása a túraútvonal mentén Újszász, ahol a Parkerdőhöz érünk. Itt kerül kialakításra az Orczy Pihenő és Pihenőkert 2 db pihenőhellyel. 2 db bemutatótábla ismerteti az Orczyak történetét. Szándékunkban áll többfunkciós bemutatótérként madármegfigyelő, kerékpártárolók létesítése, valamint a villamoshálózat fejlesztése. A Zagyva közelségét kihasználva, valamint a vízi sportolás népszerűsítése érdekében a projektgazdák két, három és négy személyes kenukat, egy és két személyes kajakokat, valamint tízfős sárkányhajót kíván beszerezni. A biztonságosság érdekében mentőcsónak, illetve a sporteszközök szállítására alkalmas utánfutó beszerzése is tervezett. A Zagyva partján elhelyezkedő Parkerdőhöz a tervek szerint mobil híd kerül telepítésre. Az övezetben szeretnénk létrehozni a „Nyugi Parkot”, mely 60 év fölöttiek számára kínál aktív kikapcsolódási lehetőséget. Ezenkívül a terület mellé kerékpártárolók telepítését tervezzük. Szászberek településen a sportpálya és környéke fejlesztését a projektben Street Fitness pálya, kerékpártároló, valamint kiülő elhelyezése jelenti. Az érintett területeken fontosnak tartjuk a vagyonvédelem biztosítása érdekében kültéri kamerarendszer telepítését. Az Ökoparkhoz kiegészítő szolgáltatásként GIS rendszert tervezünk kialakítani. Ez egy térképet és adatbázist összefoglaló, komplett térinformatikai rendszer, mely egyben navigációs és információszolgáltatási feladatokat is ellát.

A projekt biztosítja a térségileg integrált fejlesztések megvalósítását, a rendelkezésre álló turisztikai erőforrások hatékony felhasználását, együttműködések ösztönzését, vonzerők hálózatosodását, valamint az egységes tematika és az önálló arculat kialakítását.

A fejlesztések sikeres megvalósítása alapvetően hozzájárul a térség turisztikai potenciáljának növekedéséhez. A beruházás révén a látogatók számának növekedése várható, ezzel párhuzamosan pedig a kereskedelmi és vendéglátó egységek bevétel növekedése, továbbá a helyben tartózkodási idő növekedése is megvalósítható, illetve az önkormányzat idegenforgalomból származó bevételei is emelkedhetnek.

2019. október Zagyvarékas Község Önkormányzata (Konzorciumvezető)

SAJTÓKÖZLEMÉNY

ELINDULT A TURIZMUSFEJLESZTÉSI BERUHÁZÁS ZAGYVARÉKAS, ÚJSZÁSZ ÉS SZÁSZBEREK TELEPÜLÉSEKEN

TOP-1.2.1-15-JN1-2016-00019 azonosító számú „Zagyva Ökopark” c. projekt megvalósításához a három önkormányzatból álló konzorcium összesen 196,83 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el.

A projekt fő célja egy olyan térségi szintű, turisztikai fejlesztés kialakítása, amely a helyi, térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt képező, természeti örökség turisztikai hasznosítására irányul és mely által lehetőség nyílik a térség gazdaságának diverzifikációjára, a helyi gazdaság élénkítésére, továbbá hozzájárul a foglalkoztatottság növekedéséhez. Fontos célkitűzés, hogy a fejlesztés tartózkodási időt hosszabbító lehetőséget teremtsen, a turisták hosszabb időt tudjanak eltölteni a térségben.

A térségi együttműködés keretében egy olyan ökoturisztikai túraútvonal kerül kialakításra, mely illeszkedik a környék nyújtotta természeti adottságokba, kihasználja a Zagyva folyó közelségét.

Kiinduló pont a Zagyvarékas központjában található Tájház, ahová szaletlit szeretnénk telepíteni. Az állatsimogató mellé látogatóközpontot létesítünk, melyben egy modern, érintőképernyős interaktív táblát is kihelyezünk. A közeli gát a zagyvarékasi Zagyva híd lábához vezet, ahová Street Fitness pálya kialakítása tervezett. A túraútvonal a Kisszögben folytatódik, ahol az érdeklődőket pihenőhely, táborhely, illetve tanösvény várja. A területen található a Zagyva folyó, ahova mobil hidat szeretnénk telepíteni.

Kisszög közelében, Szászberek külterületén, található Bogárzóban pihenőhely és madárles kerülnek kialakításra. A sportpálya és környéke fejlesztését a projektben Street Fitness pálya kialakítása, 3 db kiülő valamint egy kosárhinta elhelyezése jelenti. A sportcsornok mellett pedig egy műfüves borítású multifunkciós sportpálya létesül.

A projekt következő állomása a túraútvonal mentén Újszász, ahol a Parkerdőbe látogatókat Orczy Pihenő várja, ahol 2 db bemutatótábla ismerteti az Orczyak történetét. Szándékunkban áll továbbá többfunkciós bemutatótérként madármegfigyelő, valamint erdei tornapálya létrehozása. A Zagyva partján elhelyezkedő Parkerdőhöz a tervek szerint mobil híd kerül telepítésre. Az övezetben szeretnénk létrehozni a „Nyugi Parkot”, mely 60 év fölöttiek számára kínál aktív kikapcsolódási lehetőséget, valamint az Orczy Pihenőkertet.

A Zagyva közelségét kihasználva, valamint a vízi sportolás népszerűsítése érdekében a projektgazdák három és négy személyes kenukat, egy és két személyes kajakokat, illetve szükséges kiegészítőket kívánnak beszerezni.

Az Ökoparkhoz kiegészítő szolgáltatásként GIS rendszert tervezünk kialakítani.

A túraútvonal tervezése során fontosnak tartottuk azt, hogy mindhárom érintett település használhassa a beszerzendő kerékpárokat különböző programok, kirándulások megszervezésére. Ennek érdekében a kerékpártárolók úgy kerülnek kihelyezésre, hogy a teljes területet lefedjék. Az útvonal néhány pontjára, az adott területre jellemző természeti kincs bemutatását tartalmazó tájékoztató táblák kihelyezését is szándékunkban áll megvalósítani a Kisszögben, Bogárzóban, illetve a Parkerdőben.

További információ kérhető:

Zagyvarékas programelemeivel kapcsolatban: Jánosi József polgármester: 06-56/540-021telefonszámon hivatal@zagyvarekas.hu e-mail címen

Szászberek programelemeivel kapcsolatban: Alapi József polgármester 06-56/552-017 telefonszámon phszaszberek@pr.hu e-mail címen

Újszász programelemeivel kapcsolatban: Dobozi Róbert polgármester: 06-56/552-022 telefonszámon e-mail címen