Pályázatok

Turizmusfejlesztés Zagyvarékas, újszász és szászberek településeken A „Zagyva Ökopark” c. PROJEKT keretein belül

Kedvezményezett neve: Zagyvarékas Község Önkormányzata

Konzorciumi tagok: Újszász Városi Önkormányzat

Szászberek Községi Önkormányzat

Projekt címe: Zagyva Ökopark

Projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-15-JN1-2016-00019

Szerződött támogatás összege: 196.836.563 Ft, mely az alábbiak szerint oszlik meg a konzorciumi partnerek között:

Zagyvarékas Község Önkormányzata: 130 066 355 Ft,

Szászberek Községi Önkormányzat: 42 739 903 Ft,

Újszász Városi Önkormányzat: 24 030 305 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2019. szeptember 30.

 

Projekt tartalmának bemutatása:

A Zagyva Ökopark a természeti értékek turisztikai potenciálját hívatott hasznosítani. A projekt fő célja egy olyan térségi szintű, turisztikai fejlesztés kialakítása, amely a helyi, térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt képező, természeti örökség turisztikai hasznosítására irányul és mely által lehetőség nyílik a térség gazdaságának diverzifikációjára, a helyi gazdaság élénkítésére, továbbá hozzájárul a foglalkoztatottság növekedéséhez. Fontos célkitűzés, hogy a fejlesztés tartózkodási időt hosszabbító lehetőséget teremtsen, a turisták hosszabb időt tudjanak eltölteni a térségben.

A desztináció három érintett települést kíván egységes tematika alá vonni. A térségi együttműködés keretében kialakításra került a turisztikai vonzerők hálózatosodása és egy ökoturisztikai túraútvonal, mely teljes mértékben illeszkedik a környék nyújtotta természeti adottságokhoz, kihasználja a Zagyva folyó közelségét.

A kiinduló pont a Zagyvarékas központjában található Tájház, ahová filagóriát és kerékpártárolót szeretnénk létesíteni. A Tájházat követi az állatsimogató, melyhez szintén kerékpártárolók kerülnek telepítésre. Az állatsimogató mellé látogatóközpontot telepítünk, melyben modern, érintőképernyős interaktív táblát is kihelyezünk. A túraútvonal a Kisszögben folytatódik, ahol az érdeklődőket pihenőhely, táborhely, illetve sporttörténeti többfunkciós bemutatótér várja. A területen található a Zagyva folyó, ahova mobil híd létesítése tervezett. Kisszög közelében található Bogárzóban pihenőhely, információs tábla és madárles kerülnek kialakításra. A közeli gát a zagyvarékasi Zagyva híd lábához vezet, ahová Street Fitness pálya, valamint kerékpártárolók kerülnek telepítésre. A projekt következő állomása a túraútvonal mentén Újszász, ahol a Parkerdőhöz érünk. Itt kerül kialakításra az Orczy Pihenő és Pihenőkert 2 db pihenőhellyel. 2 db bemutatótábla ismerteti az Orczyak történetét. Szándékunkban áll többfunkciós bemutatótérként madármegfigyelő, kerékpártárolók létesítése, valamint a villamoshálózat fejlesztése. A Zagyva közelségét kihasználva, valamint a vízi sportolás népszerűsítése érdekében a projektgazdák két, három és négy személyes kenukat, egy és két személyes kajakokat, valamint tízfős sárkányhajót kíván beszerezni. A biztonságosság érdekében mentőcsónak, illetve a sporteszközök szállítására alkalmas utánfutó beszerzése is tervezett. A Zagyva partján elhelyezkedő Parkerdőhöz a tervek szerint mobil híd kerül telepítésre. Az övezetben szeretnénk létrehozni a „Nyugi Parkot”, mely 60 év fölöttiek számára kínál aktív kikapcsolódási lehetőséget. Ezenkívül a terület mellé kerékpártárolók telepítését tervezzük. Szászberek településen a sportpálya és környéke fejlesztését a projektben Street Fitness pálya, kerékpártároló, valamint kiülő elhelyezése jelenti. Az érintett területeken fontosnak tartjuk a vagyonvédelem biztosítása érdekében kültéri kamerarendszer telepítését. Az Ökoparkhoz kiegészítő szolgáltatásként GIS rendszert tervezünk kialakítani. Ez egy térképet és adatbázist összefoglaló, komplett térinformatikai rendszer, mely egyben navigációs és információszolgáltatási feladatokat is ellát.

A projekt biztosítja a térségileg integrált fejlesztések megvalósítását, a rendelkezésre álló turisztikai erőforrások hatékony felhasználását, együttműködések ösztönzését, vonzerők hálózatosodását, valamint az egységes tematika és az önálló arculat kialakítását.

A fejlesztések sikeres megvalósítása alapvetően hozzájárul a térség turisztikai potenciáljának növekedéséhez. A beruházás révén a látogatók számának növekedése várható, ezzel párhuzamosan pedig a kereskedelmi és vendéglátó egységek bevétel növekedése, továbbá a helyben tartózkodási idő növekedése is megvalósítható, illetve az önkormányzat idegenforgalomból származó bevételei is emelkedhetnek.