Kohner örökség megőrzése

A Kohner örökség megőrzése

Kohner örökség megőrzése címmel Szászberek Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a

község központában álló, több, mint 100 éves ún. „parádés kocsiszín” felújítására. 

az EGT Alapok Kulturális és természeti örökség megőrzését és

megújítását célzó támogatással a község vezetői az épített örökség és annak környezetének helyreállítását célzó fejlesztést kívánnak megvalósítani. Emellett a Szászberek történetében meghatározó szerepet játszó Kohner családnak, illetve eleink örökségének bemutatását, valamint egy új, nagy befogadó képességű Közösségi Térnek a kialakítását is tartalmazza a pályázati projekt. Bízunk benne, hogy kedvező elbírálásban részesül pályázatunk, és tovább folytatódhatnak a községünk fejlesztését célzó beruházások.

A pályázatban foglalt tervezett alaprajza az alábbi ábrán látható:

Tervezett alaprajz

Az épületet érintő tervezett fejlesztés helyszínrajza az alábbi ábrán látható:

Tervezett helyszínrajz

 

A projekt elkezdődött

A Kohner örökség megőrzése című projektünk Izlandtól, Liechtensteintől és Norvégiától az EGT Alapok révén 396.569 Euró támogatásban részesül. Célunk, hogy a szászbereki Kohner örökség értékeit felkutassuk, megismertetésén keresztül a lokálpatriotizmust erősítsük és a szászbereki identitástudatot fokozzuk.

E cél elérése érdekében a természeti és épített örökség hasznosítása, védelme történik meg: a felújításra kerülő kocsiszín, mint közösségi tér bevezetése a település mindennapjaiba, amely a társadalmi szervezetek együttműködésének erősítését is szolgálja.

A projektről szóló sajtóközlemény itt olvasható.

Hamarosan megújul a faluközpont

Kohner örökség megőrzése c. önkormányzati projekt keretében intenzíven folynak a kivitelezési munkálatok. A megvalósítás jelenlegi szakaszában a felújítás már napról napra látványosabb, ezáltal mind jobban körvonalazódni látszik a pusztulástól megmentett épület végső formája.

Február végére kialakításra kerültek a válaszfalak, befejeződtek a falak injektálási munkálatai, felszerelésre került az álmennyezet, elkészült a tetőcserepezés, valamint a villanyszerelés. Elkezdődött a homlokzati nyílászárók beépítése, az útépítésnek pedig mintegy 50%-a valósult meg ezidáig.

Bár a kemény téli időjárás hátráltatta a kivitelezési munkálatokat, az utóbbi néhány hétben jelentős előrehaladást produkált a kivitelező. A következő hetekben következik az igazán látványos előrehaladás, melynek eredményeként március végére elkészül a faluközpontban Szászberek épített örökségének, az egykori hintótároló épületének a felújítása az EGT Alap Finanszírozási Mechanizmus keretében.

Projektazonosító: HU07-0100-A2-2013

Átadásra került az új közösségi épület

A Kohner örökség megőrzése című projekt Izlandtól, Liechtensteintől és Norvégiától az EGT Alapok és a Norvég Alapok révén közel 400 ezer Euró támogatásban részesült.
A projekt célja a szászberki Kohner örökség értékeinek felkutatása, az örökség megismertetésén keresztül a lokálpatriotizmus erősítése és a szászberki identitástudat fokozása.
E cél elérése érdekében:
  • felújításra került a templom melletti Kohner kocsiszín épülete,
  • az épület közösségi térré alakult, amely a szászberki társadalmi szervezetek együttműködését is szolgálja.

Az átadásról készült sajtóközlemény itt olvasható.

Kohner örökség megőrzése Szászbereken