Szászberek SE sportfejlesztési programja

A Szászberek Sportegyesület célul tűzte ki a rendszeres sportolás, testedzés, felüdülés népszerűsítését nemcsak a sportegyesület tagjai körében, hanem az egész településen (Szászberek 1000 fős kis falu Jász-Nagykun-Szolnok megyében). Ezért a Sportegyesület gondoskodik a rendszeres testedzéshez és sportoláshoz szükséges eszközök biztosításáról, valamint a fiatalok és idősebbek egészséges életmódra, sportos életvitelre neveléséről és ösztönzéséről. Nagyon fontosnak tartjuk a sporton keresztül megvalósuló közösségfejlesztést, amit tömegsport rendezvények szervezésével segítünk elő.

Szászbereken a focinak nagy múltja van, a Sportegyesületünk majdnem 80 éves. A dicső múlt azonban nem elég, szeretnénk, és azon dolgozunk, hogy jelene és jövője is legyen a szászbereki focinak. Azt szeretnénk elérni, hogy a foci és tágabb értelemben a sport mindenkié legyen: a nagyszülőktől kezdve az aktív korú játékoson át a gyerekekig. A Szászberek Sportegyesület célként tűzte ki az utánpótlás nevelést, szeretnénk minél több fiatalt bevonni. Szeretnénk megvalósítani a szászbereki általános iskola alsó tagozatos diákjainak rendszeres versenyeztetését. Sajnos, ez a korosztály is elfordult a focitól, de szeretnénk őket újra motiválttá tenni, még időben visszafordítani őket és megkedveltetni velük a focit. Az aktív részvételen, edzésen és játékon túl profi csapatok mérkőzéseit is látogatnánk. A fejlesztés fontos eszköze a példakép-állítás, ezt úgy valósítanánk meg, hogy alkalmanként kis falunkból indult híres focistákat hívnánk meg. A közeljövőben egy U 13-as csapatot is be akarunk indítani.

Az utánpótlás neveléshez szükséges szakmai és infrastrukturális feltételeinken kell javítanunk, ami a népszerűbbé teszi a focit. Terveink között szerepel az iskolai focipálya építés is, valamint a sportpályánkat jól felszereltté tenni.

Egyesületünk másik fő célja a kispályás labdarúgás által a helyi lakosok körében a sportág népszerűsítése. Olyan sportnapok tartását szeretnénk megvalósítani, ahol az egész családot a sporttelepre tudjuk csábítani, és az unoka a nagyszülővel egy csapatban léphet a pályára. És mi közben a fiúk fociznak a nagymamák, anyukák is elfoglalhatnák magukat.

Szeretnénk elérni azt, hogy a szászbereki lakosok életében a foci legyen a legfontosabb. Jó, hogy majdnem minden család érintett a futballban, valamelyik férfi családtag, nagyapa, apa vagy a gyermek révén, aki rúgja vagy rúgta a bőrlabdát a bereki pályán. Vágyunk, hogy mindig legyenek kinn a pályán focizó gyerekek, akik a szabadidő eltöltésének ezt a hasznos módját választják. Erre az egyesület vezetői tudatosan törekszenek is, hiszen napjainkban nagyon sok veszélynek vannak kitéve a fiatalok, nehéz megóvni őket a kábítószertől, alkoholtól, bűnelkövetéstől. Hiszünk abban, hogy a „jó és helyes úton tartás” úgy valósítható meg, ha érdekes, értelmes programokat biztosítunk számukra, a rossz dolgokkal szemben jó alternatívákat kínálunk. Mindezt megtalálhatják a fociban. A csapattagok jó kapcsolatban vannak egymással, meccsek, edzések után közös programokon vesznek részt. Úgy érezzük, hogy a foci iránt érdeklődők számának gyarapodása is azt jelzi, hogy vonzó, követendő modell szászbereki focistának lenni. Természetesen azt is el kell mondanunk, hogy nincs más szabadidős és sportolási lehetőség a településen, ez a kis méretéből és adottságaiból adódik. A foci viszont jelen van, szeretjük, műveljük és igyekszünk továbbadni a nagyapáinktól kapott értéket a gyermekeinknek is. A Szászberek Sportegyesület sportfejlesztési programjának legfontosabb célja, hogy legyen a foci igazi közösségszervező és megtartó erő Szászbereken!

 

Szászberek, 2011.09.13.

E-Ügyintézés

Széchenyi 2020

ELBIR

 

A Kohner örökség megőrzése

KÖZALAPÍTVÁNY

JNSZ Megyei Könyvtárportál

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Könyvtárportál

SZÁSZBEREK SE TÖRTÉNETE