Látogatás a kastélyban

A boldog gyermekéveket követően több, mint 70 évvel tért vissza 2017. május 28-án a szászbereki kastélyba Kohner Éva bárónő. Édesapjának, Kohner Miklós Györgynek Alsó-Szászbereken voltak birtokai, illetve kúriája. 

Két lánya közül a kisebb, Éva 1929-ben született, s 1933-1941-ig élt családjával alsó-szászbereki birtokukon. A második világháború ideje alatt a régi szászbereki Orczy kastély nyújtott menedéket a család női tagjai számára. Életüket mentette meg ezekben az időkben Kis Illés besenyszögi bíró (közigazgatásilag ugyanis ekkor Szászberek Besenyszöghöz tartozott). Nemes cselekedetének állít emléket a bárónő azzal, hogy kezdeményezésére Izraelben fát ültetnek el a tiszteletére.

A bárónő 1948-ban hagyta el az országot, majd hamarosan Angliában telepedett le, ahol kiváló szemész orvos lett, mára világhírű professzor. A diabéteszes retinopátia területén jelentős sikereket ért el, és több száz publikációja jelent meg.

Rövid magyarországi tartózkodása alatt vasárnap látogatott el angliai és magyarországi barátai kíséretében Szászberekre, ahol egy történelmi sétát követően került sor a község elöljárói, és a Kohner család kutatója, Hlbocsányi Norbert levéltáros társaságában a vasárnapi ebédre.

Báró szászbereki Kohner Adolf kéthetente vasárnapi ebédre várta rokonait, köztük a kis bárónőt. Az ebédlőből a hatalmas kastélyparkra nyílt a kilátás. Az úszómedence, a teniszpálya, a gyönyörű és egyben nyugodt környezet feledhetetlen éveket, és nagyon szép emlékeket nyújtott a család számára, amire a bárónő nagyon szívesen emlékezett vissza. Elégedetten nyugtázta, hogy évtizedek óta iskolának ad helyet a kastély, megmentve az enyészettől. Habár az eredeti Orczy kastély már nem áll, helyére egy hasonló épület épült, amit jelenleg szintén egy üvegfolyosó köt össze a főépülettel. A régi kocsiszín épületében is látogatást tettek a hétvégi program keretében, ami az önkormányzatnak egy nemrég zárult pályázati projektje keretében mára teljesen megújult.

A családtag kötődését jelképezi az a kis fadoboz, melybe Kohner Éva egy marék szászbereki földet vitt magával, mikor kénytelenek voltak elhagyni szeretett otthonukat. Ezt a megkövesedett földdarabot 88 évesen is féltve őrzi a bárónő. Látogatása minden résztvevő számára történelmi pillanat volt. Kötődése példaértékű minden szászbereki számára.

E-Ügyintézés

Széchenyi 2020

KÖZALAPÍTVÁNY

SZÁSZBEREK SE TÖRTÉNETE