A Kohner örökség megőrzése

FOR ENGLISH VERSION CLICK HERE!

 

A projekt az EGT Alapok
finanszírozásával valósul meg.

www.eeagrants.org

 
 

Kastélyok és Hódok

Helyismereti túra az Alsó-Zagyva vidéken

 

a Magyar Túrista Egyesület Alsó-Zagyva Vidéki Osztálya szervezésében

Izgalmas túrára várják a szervezők az érdeklődőket 2017. július 8-án, szombaton. 8.30-9.00-ig gyülekező az Újszászi Parkerdőben található Erdészháznál, ahonnan gyalogos túra veszi kezdetét a Parkerdőn keresztül Szászberekre. Itt a Kohner örökség épített emlékeivel, a kastéllyal és az idei évben felújított kocsiszínnel, a benne található kiállításokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők, majd az újszászi Orczy kastélyba látogathatnak el.

Bővebb információk a Magyar Túrista Egyesület honlapján és

az Újszászi Parkerdő facebook oldalán érhetőek el.

  

 

                                                  

                                   

 

 

Látogatás a kastélyban

A boldog gyermekéveket követően több, mint 70 évvel tért vissza 2017. május 28-án a szászbereki kastélyba Kohner Éva bárónő. Édesapjának, Kohner Miklós Györgynek Alsó-Szászbereken voltak birtokai, illetve kúriája. 

Bővebben: Látogatás a kastélyban

Átadásra került az új közösségi épület

A Kohner örökség megőrzése című projekt Izlandtól, Liechtensteintől és Norvégiától az EGT Alapok és a Norvég Alapok révén közel 400 ezer Euró támogatásban részesült. 
A projekt célja a szászberki Kohner örökség értékeinek felkutatása, az örökség megismertetésén keresztül a lokálpatriotizmus erősítése és a szászberki identitástudat fokozása.
E cél elérése érdekében:
  • felújításra került a templom melletti Kohner kocsiszín épülete, 
  • az épület közösségi térré alakult, amely a szászberki társadalmi szervezetek együttműködését is szolgálja.

Az átadásról készült sajtóközlemény itt olvasható.

Bereki birtok programok

Hamarosan megújul a faluközpont

Kohner örökség megőrzése c. önkormányzati projekt keretében intenzíven folynak a kivitelezési munkálatok. A megvalósítás jelenlegi szakaszában a felújítás már napról napra látványosabb, ezáltal mind jobban körvonalazódni látszik a pusztulástól megmentett épület végső formája.

Február végére kialakításra kerültek a válaszfalak, befejeződtek a falak injektálási munkálatai, felszerelésre került az álmennyezet, elkészült a tetőcserepezés, valamint a villanyszerelés. Elkezdődött a homlokzati nyílászárók beépítése, az útépítésnek pedig mintegy 50%-a valósult meg ezidáig.

Bár a kemény téli időjárás hátráltatta a kivitelezési munkálatokat, az utóbbi néhány hétben jelentős előrehaladást produkált a kivitelező. A következő hetekben következik az igazán látványos előrehaladás, melynek eredményeként március végére elkészül a faluközpontban Szászberek épített örökségének, az egykori hintótároló épületének a felújítása az EGT Alap Finanszírozási Mechanizmus keretében.

Projektazonosító: HU07-0100-A2-2013

 
 
 
 
 
 
 

1. oldal / 2

E-Ügyintézés

Széchenyi 2020

KÖZALAPÍTVÁNY

SZÁSZBEREK SE TÖRTÉNETE