November

NOVEMBER - SZENT ANDRÁS HAVA, ŐSZUTÓ, ENYÉSZET HAVA

 

 

Az év tizenegyedik hónapja, harminc napos, a SKORPIÓ (okt. 23-nov. 21. ) és a NYILAS csillagjegyek esnek november hónapra.

 

Jeles napok:

           

November 1. Mindszentek napja


A halottak kultuszát szolgálja. A 4. századból ered, amikor is Szent Efrém és Szent János május 13-án, illetve pünkösd utáni első vasárnap ülték meg Mindenszentek napját. E nap neve a görög egyházban ma is a Szentek Vasárnapja. Majd a 8. században május 13-ról november 1-jére tevődött át mindenszentek ünnepe, azért, mivel november 1. volt a kelta év kezdete, amikor halotti áldozatokat hoztak az elhunytak tiszteletére. Angliában már a 8-9. században közünnep volt, de a francia Egyház csak a 9.- 10. század óta ünnepli, amikor is megerősödött az Egyházban is a kelta elem, akkor a maguk ősi ünnepét – persze átkatolizálva – áthozták a katolikus egyházi évbe is. Végül 835-ben Jámbor Lajos császár hivatalosan is elismerte az új ünnepet, és a Mindenszentek ezek után az egész kereszténység ünnepe lett.

 

November 2. Halottak napja


Halottak napját november 2-án 998 óta tartja meg az egyház. Ez a nap Sz. Odiló clunyi apáttól ered. Ilyenkor szokás a sírok megtisztítása, virággal díszítése, gyertyák gyújtása. A néphit szerint ilyenkor hazalátogatnak a halottak, ezért a terített asztalra kenyeret, sót, vizet tettek. A család minden tagja gyertyát gyújtott a gyertyák égésidejéből a hiedelem szerint arra következtettek, ki hal meg előbb a családban.
Ezen a napon tiltották a munkát, mert megzavarja a holtak nyugalmát.

 

November 3. A MAGYAR TUDOMÁNY NAPJA

 

November 4. Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc  leverésének napja

 

November 10. Nemzetközi Ifjúsági Világnap

                        A tudomány világnapja a Békéért és a fejlődésért

 

November 11. Márton napja

3
16-ban született Pannóniában. E nap volt a fizetés, tisztújítás, jobbágytartozás lerovásának napja. A pásztorok végigjárták a házakat, köszöntőket mondtak és nyírfavesszőt ajándékoztak a gazdának, aki megőrizve azt, tavasszal az állatok kihajtásánál használta.
Dologtiltó nap volt. Tilos volt e nap mosni, teregetni, mert a jószág pusztulását okozta volna.
Helyette lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben ehessenek, ihassanak. Úgy gondolták, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba. A hiedelem szerint Márton az új bor bírája, mert ilyenkor már iható az új bor. E nap vágták le a tömött libát, mert úgy tartották: "Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik."
Időjárásjósló nap is: "Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható."
Ha a Márton napi lakomán elfogyasztott lúdnak fehér és hosszú a csontja, akkor havas lesz a tél, ha pedig barna és rövid a csontja, akkor sáros.

 

November 13. A MAGYAR SZENTEK NAPJA

 

November 14. DIABÉTESZ VILÁGNAP

           

November 16. A TOLERANCIA NEMZETKÖZI NAPJA

 

November harmadik csütörtökje FÜSTMENTES VILÁGNAP

 

November harmadik hete A MAGYAR NÉPDAL ÉS NÉPKÖLTÉSZET NAPJA

 

November 19. ERZSÉBET NAPJA

Árpádházi Szent Erzsébet (1207-1231) a legenda szerint rózsává változott mikor atyja kérdőre vonta a szegényeknek a kötényében vitt alamizsna miatt. Időjárásjósló nap is volt, ha ezen a napon havazik, úgy mondták: Erzsébet megrázta pendelyét. Ez a nap az őszi munkák zárónapja.

 

November 20. GYERMEKEK JOGÁNAKVILÁGNAPJA

 

November 21. A TELEVÍZIÓ VILÁGNAPJA

                        KRISZTUS KIRÁLY ÜNNEPE 

Advent előtti utolsó vasárnap, az egyházi év vége

 

November 22. A MAGYAR KÖZOKTATÁS NAPJA

           

November 25. A MAGYAR LABDARÚGÁS NAPJA

 

                        A NŐK ELLENI ERŐSZAK MEGSZŰNTETÉSÉNEK NAPJA

 

                        KATALIN NAP

                    
Szent Katalin a házasságra vágyó lányok, a diákok, a tudósok, az egyetemek védőszentje, a kerék (vértanúságának eszköze) miatt a fuvarosok, kerékgyártók, fazekasok és molnárok is tisztelték. A IV. században élt, hitéért mártírhalált halt.
Időjárásjóslás is kötődik e naphoz: „Ha Katalin kopog, akkor karácsony locsog, viszont ha Katalin locsog, akkor karácsony kopog.” E naphoz férjjósló hiedelmek és praktikák is kapcsolódtak. Mezítláb ágakat loptak a fákról, amelyet vízbe tettek, s ha karácsonyig kizöldült, következtettek a leány közeli férjhezmenetelére. Ezt az ágat katalinágnak nevezték. De a legények is praktikákhoz folyamodtak, pl. párnájuk alá lopott leányinget tettek, hogy megálmodják jövendőbelijüket.

 

November 26. a hónap utolsó péntekje

NEMZETKÖZI NE VÁSÁROLJ SEMMIT NAP


A Ne Vásárolj Semmit Napnak Magyarországon már kilenc éves hagyománya van. Azokban az országokban, ahol a fogyasztói "kultúra" már korábban elhatalmasodott, több, mint tíz éve tartják meg a fogyasztói böjt eme ünnepét. Az idén több mint hatvan országban több százezer ember vesz részt az egynapos vásárlási szünetben. A részvételre buzdító szervezetek az alábbi felhívást teszik közzé e nap alkalmából:

 

November 27. VÉRADÓK NAPJA

 

November 28. ADVENT ELSŐ VASÁRNAPJA

 

November 30. ANDRÁS NAPJA

A keleti egyház védőszentje, az I. században élt. A néphit szerint átlósan ácsolt kereszten halt mártírhalált, az ilyen keresztet ezért andráskeresztnek nevezik. Ez a nap a legjelentősebb házasságjósló, varázsló nap. Szent András napján a legény vagy leány egész nap böjtöl, csak 3 szem búzát és 3 korty vizet iszik, imádkozik, s akkor ékkel megálmodja, hogy ki lesz a párja. 
A lányoknak többnyire magányosan, titokban kellett különböző praktikákat elvégezniük:
- ha egy leánynak sikerült ellopni egy férfi fehérneműjét, azt a párnája alá téve, éjszaka megálmodta, ki lesz a férje.
- gombócot főztek, minden gombócba beletettek egy férfinevet, s amelyik elsőnek jött a víz tetejére, az lett az illető férjének neve.
- amely irányból hallották a kutyaugatást, abból az irányból várhatták leendő férjüket.
- ólmot olvasztottak, majd azt vízbe öntötték, a megolvasztott ólom vízbeöntés utáni alakzata megmutatta a leendő férj foglalkozását.

E-Ügyintézés

Széchenyi 2020

ELBIR

 

A Kohner örökség megőrzése

KÖZALAPÍTVÁNY

JNSZ Megyei Könyvtárportál

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Könyvtárportál

SZÁSZBEREK SE TÖRTÉNETE