Kultúra

Hétvégi programajánló

Programajánló

 

Jó idő, jó hangulat: "Itthon vagy - Magyarország, szeretlek!"

Az időjárás kegyeibe fogadta kis falunk szombati rendezvényét, amelyet az ország több, mint 1600 településével egyidőben rendeztünk meg. A program kicsiknek és nagyoknak, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt biztosított olyat, ami testi, lelki feltöltődést jelentett.

Az este folyamán - nem titkoltan hagyományteremtő szándékkal - nálunk is fellobbant Szent Mihály tüze, amelynél jól esett kicsit megmelegedni, elbeszélgetni.

 Reméljük, jövőre még többen leszünk és a tűznél akár énekelünk!

Jövőre, veletek ugyanitt!

 

MÁJUSVÉGI SZÖSSZENET

Hétfő délelőtt van. Ráérősen sétálok a buszhoz, át a falun. Nézem, csodálom és élvezem a lehetőséget, hogy itt, faluhelyen láthatom és részese lehetek, ahogy az élet megtölti a májusvégi természetet történéssel. A madarakat figyelem. A verebek csapatokba verődve surrognak egyik fáról a másikra. A kerti rozsdafarkú szűnni nem akaró igyekezetten fújja a magáét, közben feketerigó motoz a tavalyi avarban, egy barázdabillegető-forma kismadár illegeti magát a kerítés tetején. Eszembe jut, hogy tegnap hazafele menet láttam: a gólyapár már fiókát nevelget. Hirtelen egy színes tollú, fakopáncsnak tűnő csoda suhan át a látóteremen, miközben a kis fecskéket nézem, amint csivitelve gyűjtögetik fészkeikhez a sarat, látom a pocsolya melletti sárban a lábuk és csőrük nyomát. Milyen szép tőlük a világ! Élvezem, hogy nem kell sietnem, hogy süt a Nap – bár a kelleténél már kicsit erősebben – az érzékeimmel fogható illatok, hangok, vizuális élmények, a nyugalom és csönd elvarázsolnak, érzem, hogy a természet része vagyok.

Utam során az egyik házon az eresz alatt színes műanyagcsíkokból álló fecskeijesztőt lenget a tavaszi szellő. Nézem, és az jut az eszembe, hogy mennyivel szebb és hangulatosabb lenne, ha fecskefészkek sorakoznának ott, tüsténkedő fecskeszülőkkel, fejüket kidugdosó, csivitelő fecskefiókákkal. Igen, hangosak, bár az én városi zajon szocializálódott fülemnek, lelkemnek ez sokkal kellemesebb, szívmelengetőbb élet-zaj, mint az ablakunk alatt, hajnali ébresztőt dübörgő, beinduló reggeli forgalom. Igen, odapiszkítanak, de létezik, készíthető fecskepelenka – nem több energiaráfordítással, mint a „nájlonzacskó-csíkok” fölkötözése. Ez egyébként egy deszkadarab, amit a fészekből kikerülő „dolgok” útjába állítunk, felfogva így a fészekpiszkot.

Eszembe jut, mi milyen lelkesen készülünk évek óta a házunkba költöző, fészket rakó kis fecskék fogadására. Reménykedve drukkolunk, hogy a kertben, a ház körül izgatottan keresgélő, hasznos és védett kismadarak alkalmasnak találják az ereszünket! Az idén még műfészket is vásároltunk és tettünk ki, hogy hátha elnyeri tetszésüket, de semmi, sajnos nem…

Én nem tudom, mit szeretnek a szászbereki fecskék – lehet, hogy jövőre kipróbáljuk a színes csíkokat… :-)

Rabbetti

Meghívó

Szászberek Község Önkormányzata a hagyományokhoz híven

az idei évben is megrendezi Nőnapi rendezvényét.

Helyszín: a Polgármesteri Hivatal Nagyterme

Időpont: 2013. március 9. szombat 17 óra 

Bővebben: Meghívó

Naphimnusz

A Naphimnusz című tánckoncert ősbemutatójára

invitálunk minden kedves érdeklődőt.

A rendezvényre külön buszt indítunk Szászberekről.

Bővebb információért keresse Lajkó József igazgató urat az Általános Iskolában,

vagy Szűcsné Kövér Szilviát a Községi Könyvtárban.

 

Őszi vigasságok

Meghívó

Szertettel hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt a 2012. október 27-én szombaton

Szászbereken a Községháza nagytermében tartandó

Őszi vigasságokra

Bővebben: Őszi vigasságok

Felhívás

 A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI VERSEGHY FERENC KÖNYVTÁR ÉS MŰVELŐDÉSI INTÉZET  

MEGHIRDETI  A

JÁSZKUN VILÁG – 2012. GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI MŰVÉSZETI SZEMLÉT

Bővebben: Felhívás

Január - Boldogasszony hava

Január az év első, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban. Nevét Janusról kapta, aki a kapuk és átjárók római istene volt az ókori római mitológiában. A 18. századi nyelvújítók szerint a január: zúzoros. A népi kalendárium Boldogasszony havának nevezi.

Bővebben: Január - Boldogasszony hava

BUÉK

EREDMÉNYEKBEN GAZDAG, BÉKÉS, BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT KÍVÁNUNK MINDEN KEDVES OLVASÓNKNAK!

Meghívó

A Chiovini Ferenc Általános Iskola Szászbereki Tagintézménye

szeretettel meghívja Önt és kedves családját

KARÁCSONYI KONCERTJÉRE.

Szilveszter

SZILVESZTERI BÁL 2011!

BÚCSÚZTASSUK EGYÜTT AZ ÓÉVET, ÉS KÖSZÖNTSÜK VIGASSÁGGAL

AZ ÚJÉVET !
 

 

Légy Te is Dalmás!

Dalma Dance Club tagnak lenni jó… MERT

Balett, Mazsorett és Moderntánc tanszakok közül választhatsz

* a legjobb tanároktól megtanulhatod a legmenőbb táncstílusokat a legtrendibb zenékre

* Hazai és nemzetközi versenyeken vehetsz részt

* Tagja lehetsz Magyarország egyik legnagyobb tánciskolájának, ahová csak a legjobb fejek járnak…

Bővebben: Légy Te is Dalmás!

Novemberi jeles napok

SZENT ANDRÁS HAVA – ŐSZUTÓ – ENYÉSZET HAVA

November a kilencedik hónap volt a rómaiaknál („novem” = kilenc). A „novem” a görög „ennea”, „enneva” származéka, ez viszont a „neosz-neá”-ból eredt, s ez azt jelenti, hogy „új, félig felnőtt, tapasztalatlan” – eléggé plauzibilis megjelölése a jobb kéz gyűrűsujjának.

Bővebben: Novemberi jeles napok

Halloween party

Várjuk a "tökölni vágyókat" 2011. október 29-én szombaton 14 órától az orvosi rendelő szolgálati lakásába!

Program:

Bővebben: Halloween party

Októberi jeles napok

OKTÓBER – MINDSZENT HAVA – ŐSZHÓ – MAGVETŐ HAVA

Hónapunk neve a latin October, „Nyolcadik” hónapnévből ered, mivelhogy a régi római naptárban az évkezdő márciustól számítva ez volt az év nyolcadik hónapja. Egyedül Domitianus császár tett kísérletet a név megváltoztatására, amennyiben önmagáról neveztette el. Rossz császár volt, a „domiciánus” hónapnév nem kellett senkinek.

Bővebben: Októberi jeles napok

Programajanló

Immár 13. alkalommal rendezik meg a szolnoki gulyásfesztivált, mely hivatalosan Nemzetközi Gulyásfőző- és Hagyományőrző Fesztivál, Zsűrizett főzőverseny. Az eseményre és kísérő rendezvényeire szeptember 9-11. között kerül sor a Tiszaligetben.

Bővebben: Programajanló

Szeptemberi jeles napok

SZEPTEMBER (Ősi magyar nevén, Földanya hava) az év kilencedik hónapja a Gergely-naptárban, és 30 napos. E hónap neve a latin septem szóból ered melynek jelentése hét, mivel szeptember eredetileg az év hetedik hónapja volt a római naptárban. Az ókori görög kultúrában a szeptembert Βοηδρομιών-nak (Boēdromion) hívták. A 18.századi nyelvújítók szerint a szeptember: gyümölcsönös. A népi kalendárium Szent Mihály havának nevezi.

A horoszkóp csillagjegyei közül a Szűz (augusztus 23.-szeptember 22.) és a Mérleg ( szeptember 23.-október 22. ) esik szeptember hónapra.

Augusztusi jeles napok

Nyárutó, kisasszony vagy más néven új kenyér hava az augusztus. Régi neve a rómaiaknál „Sextilis” volt, mert a hatodik (sextus) hónapja volt az esztendőnek. Ez a neve maradt meg még a Julius Caesar-féle naptárreform után is.

Májusfát kapni a legnagyobb dicsõség

A májusfa immáron õsi hagyománynak számít. Egy feledõben lévõ hagyománynak. Kislány korunkban arról álmodtunk, másnap, ha felébredünk, egy gyönyörûen feldíszített májusfa látványára ébredünk. A kertkapura vagy elõtte a földbe szúrva várt minket a jel, a szerelem jele. Csak nehogy a miénk helyett szomszéd lány kapuján pillantsuk meg a színes faágakat. Pedig ez is elõfordult.

Bővebben: Májusfát kapni a legnagyobb dicsõség

Április - Szelek hava, Szent György hava

Ez a hónap a megújhodás ideje. Megérkeznek a fecskék, a vándormadarak. A kis bárányok is vígan ugrándoznak a gyenge, ízes füvet kínáló réten, bár "a pásztorok félnek, mert még akolba szorulhatnak a bárányok a hidegtől". A meteorológusok Tavaszhó-ként tartják számon, a régi Székely-Magyar naptár szerint Szelek havának nevezik, eleink pedig (az Avisura szerint) a Báránytor (Rügyezés) hava elnevezést használták áprilisra. A hónap régi magyar (katolikus) neve Szelek hónapja. A Nap a Bika jegyébe lép.

Bővebben: Április - Szelek hava, Szent György hava

November

NOVEMBER - SZENT ANDRÁS HAVA, ŐSZUTÓ, ENYÉSZET HAVA

 

 

Az év tizenegyedik hónapja, harminc napos, a SKORPIÓ (okt. 23-nov. 21. ) és a NYILAS csillagjegyek esnek november hónapra.

 

Bővebben: November

E-Ügyintézés

Széchenyi 2020

ELBIR

 

A Kohner örökség megőrzése

KÖZALAPÍTVÁNY

JNSZ Megyei Könyvtárportál

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Könyvtárportál

SZÁSZBEREK SE TÖRTÉNETE