Jó tudni

Pályázati lehetőségek 2014-2020

A Vidékfejlesztési Program 2014- 2020 

(tájékoztató önkormányzatok számára) 

Dr Barancsi Ágnes az MNVH JMSZ megyei területi felelős előadása

2016. január 28. Szászberek

Autóvezetők figyelmébe

 Módosult a KRESZ május 1-től

Elsősorban az iskolabuszok nagyobb közlekedés-biztonságát szolgálják a módosult szabályok, de más témában is történt KRESZ finomítás.

Az egyik legfontosabb változás, hogy 2013. május 1-jétől párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úton tilos lesz elhaladni a gyermekszállító autóbuszok mellett az utasok be- és kiszállásának ideje alatt.

Forrás és bővebb információ: www.kreszvaltozas.hu

0,5 ezreléktől bűncselekmény!

Megváltozott az ittas, valamint a bódult állapotban történő járművezetés szabályozása. A két tényállás különvát, a módosítások szigorítást jelentenek.
 

A 2013. július 01-én hatályba lépő új Btk. jelentős mértékben megváltoztatta az ittas és a bódult állapotban történő járművezetés korábbi szabályozását. Míg napjainkig ez a két - egymástól  egyébként teljesen eltérő - jogsértés egyetlen joghelyhez tartozott (Btk. 188. §), addig júliustól a két terület szabályozása teljesen szétválit.

A jövőben a „Járművezetés ittas állapotban” törvényi tényállását a 2012. évi C. törvény 236. §-a szabályozza. Új elem a szabályozásban, hogy az eddigi 0,8 helyett már 0,5 gramm/liter ezrelék véralkohol értéknél büntetőeljárás indul az ittas sofőrökkel szemben (levegőalkohol-koncentráció esetében 0,25 miligramm/liter ezrelék ez az érték).

Bűncselekmény esetén a vezetői engedély is veszélybe kerül

Forrás: www.baleset-megelozes.eu

 

 

A pálinkafőzés szabályai

Az alábbi linken a pálinkafőzés, ill. -főzetés szabályairól találnak hasznos információkat.

PÁLINKAFŐZÉS SZABÁLYAI 

Család- és gyermekvédelmi jogi tanácsadás

Ingyenes család- és gyermekvédelmi tanácsadás

 Az Alba Regia Ifjúsági és Szabadidős Egyesület, Székesfehérvári Álláskeresők Egyesülete

ingyenes jogi tanácsadást indít család- és gyermekvédelmi témakörben

Sziklainé dr. Kiss Erzsébet ügyvéd segítségével.

Helyszín: Székesfehérvári Álláskeresők Egyesülete Székesfehérvár, Tolnai u.10.

Időpont:      minden péntek 10.00 - 12.00 óráig

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ, ELÖZETES BEJELENTKEZÉS

06-20 -206-3031 TELEFONSZÁMON

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Szászberek élővilága

Szászberek tökéletes síkságon fekszik, a szintkülönbségek elenyészőek. A térségünket sík, enyhén füves puszták alakítják, valamint erdőségek veszik körül. Találunk telepített fenyvest, illetve természetes erdős részeket. Szászberek mellett fut a Zagyva, amely jelentős átvonulási hely különböző vízi madár-fajok számára.

Bővebben: Szászberek élővilága

Gondolatébresztő tavaszi Bazinga

Fogyókúra avagy tudatos élelmiszerfogyasztás

Azt gondolnánk, hogy a sok szénhidráttól (liszt, cukor, chips) hízunk a legjobban, ami igaz is. (Vagyis figyeljünk oda arra, hogy a fent említett élelmiszerekből kis mennyiséget fogyasszunk.) Azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy a nagy fogyókúrázás közben elfeledkezünk az élelmiszerekben található természetidegen anyagokról (tartósítószerek: nátrium nitrit, ízfokozók: nátrium glutamát, savanyúság szabályzók, stb). Ezek felszaporodhatnak a szervezetben, nehezen ürülnek ki ill. megzavarják az emberi testben zajló anyagcsere- és egyéb folyamatokat.

Bővebben: Gondolatébresztő tavaszi Bazinga

Biokiskert

Ki ne szeretne biozöldséget fogyasztani? ... azt hiszem mindenki. Azonban a legtöbben azt válaszoljuk rá, hogy igen drága és hogy itt Szászberek környékén nem is lehet ilyesmit beszerezni. Akkor mit is csináljunk? Én magam is meg tudom termelni?

Bővebben: Biokiskert

Magyar Államkincstár

Tudta, hogy 2012. július 1-jétől az online időpontfoglalás szolgáltatásnak köszönhetően előzetesen lefoglalt időpontban keresheti fel az Állampénztári Irodákat?

A Magyar Államkincstár honlapján lehetősége nyílik arra is, hogy családtámogatással és cégbejegyzéssel kapcsolatos ügyeit könnyebben, gyorsabban és kevesebb utánajárással elektronikus úton intézhesse el.

Ezen kívül még sok hasznos információval szolgál az állampolgárok számára

a Magyar Államkincstár honlapja:                                www.allamkincstar.gov.hu

 

Szúnyogok, kullancsok és egyéb rovarcsípések

Szabóné Löwi Emese védőnő hasznos nyári tanácsai: 

A szúnyogcsípések általában viszkető, különböző méretű vörös foltokat okoznak, és kiemelkedő kis domborulatok keletkeznek a helyükön. A Magyarországon élő szúnyogfajták nem terjesztenek súlyos fertőző betegségeket, és az általuk okozott csípések leginkább csak kellemetlennek bizonyulnak. A viszketés csillapítására használhatsz különféle hűsítő, mentolos kenőcsöket, vagy a gyógyszertárakban kapható, antihisztamin tartalmú géleket.

Bővebben: Szúnyogok, kullancsok és egyéb rovarcsípések

Kistérségi orvosi és fogorvosi ügyelet

A Szolnoki kistérség fogorvosi ügyelete következőképpen működik:

Időpont:

Minden munkaszüneti és ünnepnapon

Időszak:

7.00 órától 15.00 óráig

Cím:

5000 Szolnok, Temető út 1. (orvosi rendelő)

Elérhetőség:

56/429-937

Bővebben: Kistérségi orvosi és fogorvosi ügyelet

A láz a szervezet védekező mechanizmusa

Szabóné Löwy Emese védőnő tanácsai

A láz tünet nem pedig betegség. Megmutatja, hogy a szervezet működésében valami nincs rendben. A láz hátterében az estek zömében valamilyen gyulladásos megbetegedés, fertőzés áll, de okozhat lázt, vagy hőemelkedést aktív testmozgás, nagy meleg, néha daganatos megbetegedés is. Testhőmérsékletünk normál tartománya 36-37 C között van. 37-38C között hőemelkedésről beszélhetünk, az ennél magasabb érték már lázat jelent. Köztudomású, hogy a csecsemők, kisgyermekek sokkal gyakrabban lázasak, mint a felnőttek, sőt 60-65 év felett még a hőemelkedés is ritka jelenség.

 

Bővebben: A láz a szervezet védekező mechanizmusa

Előzzük meg a tavaszi vitaminhiányt!

Régen a téli és tavaszi vitaminhiány következményei sokkal súlyosabbak voltak, mint napjainkban, mert nem ismerték eléggé a jelenséget, s így gyógyítani sem tudták. Ma már minden lehetőség adott, hogy elkerüljük a vitaminhiányból fakadó bajokat, csak egy kis odafigyelés kell, s a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. Ha nincs a szervezetünkben mindenből elegendő vitamin és ásványi anyag, akkor a test jelzi ezt, előbb csak finom tünetekkel, később súlyosabb betegségekkel.

 

Bővebben: Előzzük meg a tavaszi vitaminhiányt!

A 15 leghatásosabb légtisztító szobanövény

Nem csak szépek, de tartásuk egészséges is. A NASA kutatásai alapján bebizonyosodott, hogy egyes dísznövények kifejezetten jó hatással vannak a beltéri levegőre, mivel képesek kiszűrni a körülöttünk lévő mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat, mint például a formaldehid, ammónia és a benzol.

Bővebben: A 15 leghatásosabb légtisztító szobanövény

Gyermekek után járó ellátások

A gyermeket vállaló, nevelő szülők gyakran nincsenek tisztában az őket megillető ellátásokkal, az igénylés menetével és az ellátás megállapításának szabályaival. A könnyebb eligazodás érdekében részletesen bemutatjuk azokat az ellátásokat, kedvezményeket, amelyek megilletik a gyermeket nevelő szülőket. Ismertetjük, hogy milyen feltételek mellett állapítható meg az ellátás, kit illet meg a kedvezmény, miként kell azt igényelni, milyen okmányokat szükséges az igénybejelentőhöz csatolni. A tájékoztatót INNEN töltheti le.

A védőnő jótanácsai

Beköszöntött az igazi, hideg tél. Érdemes megerősíteni az immunrendszerünket, töltsük fel a szervezetünket vitaminokkal - tanácsolja a településünk védőnője, Szabóné Löwi Emese

 

Bővebben: A védőnő jótanácsai

Gazdag karácsony szegényen – szegény karácsony gazdagon

Közeledik a szeretet ünnepe. A mai pénz centrikus világunkban ez az ünnep is a forintok prezentálását hozta magával. Néhol a szeretet méregdrága ajándékokban testesül meg, máshol igazi szeretet lengi be a Szent Estét, és nem a drága ajándékokon van a hangsúly, hanem az együtt töltött boldog órákon.

Bővebben: Gazdag karácsony szegényen – szegény karácsony gazdagon

Minden, amit a Mikulásról tudni érdemes

Az ajándékosztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének népies alakja. A modern magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén – december 6. hajnalán meglátogatja a gyermekeket, s ha az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik. A szintén használatos Télapó kifejezés a 20. század első harmadában keletkezhetett, már a két világháború között is használták a Mikulás szó szinonimájaként.

Bővebben: Minden, amit a Mikulásról tudni érdemes

Karácsony hava

December az év tizenkettedik hónapja a Gergely-naptárban, és 31 napos. Neve a latin decem szóból származik, melynek jelentése tíz – utalva arra, hogy ez volt a tizedik hónap, amíg a január és február hónapokat később hozzáadták az évhez. A 18. századi nyelvújítók szerint a december: fagyláros. A népi kalendárium Karácsony havának nevezi. A NYILAS (november 22-december 20.) és a BAK (december 21-január 19.) csillagjegyek esnek december hónapra. 

Bővebben: Karácsony hava

Az adventi időszak

Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostolnapjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét, és karácsonyig tart. Advent eredete a 4. századig nyúlik vissza. VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok a számát. Advent első vasárnapja, a keresztényegyházi év első napja mindig november 27. és december 3. közé esik.

Bővebben: Az adventi időszak

A téli kézápolás fontossága

Kemény időszak vár a kezekre: hideg levegő, szél, nedvesség…arról nem is beszélve hogy az őszi-kerti betakarítások, a kemény dolgos hétköznapok megviselik bőrünket. Kezeink durvák, szárazak, a bőr érdes, feszül, kicserepesedik, vérezhet, így fájdalmassá válhatnak mindennapjaink.

Bővebben: A téli kézápolás fontossága

Tíz tipp a megfázás kezelésére

Beköszöntött az ősz, a kórokozók örömtáncukat járják, hiszen elérkezett a terjeszkedésük ideje. Néhány hasznos tipp, hogyan győzze le gyógyszerek nélkül a megfázást.

Bővebben: Tíz tipp a megfázás kezelésére

E-Ügyintézés

Széchenyi 2020

ELBIR

 

A Kohner örökség megőrzése

KÖZALAPÍTVÁNY

JNSZ Megyei Könyvtárportál

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Könyvtárportál

SZÁSZBEREK SE TÖRTÉNETE